Igen, valóban. A péksüti olyan mint a drog. Vagy rosszabb… mert könnyebb hozzájutni.

Minden alkalommal, amikor ételt veszünk a szánkba, egy sor erőteljes utasítást adunk a testünknek. Az ételek jóval gyorsabban és mélyebben hatnak szervezetünkre, mint a gyógyszerek többsége. Például több hetet kell várni arra hogy egy antidepresszáns felépítse agyunkban az ingerületátvivő szerotonint. Egy kiadós szénhidrátlöket azonban pillanatok alatt nagy mennyiségű szerotonint juttatunk az agyunkba. És ezt is tesszük-általában. Egyre jobban elhízunk, miközben vigasztalni próbáljuk magunkat – csak nem a megfelelő módon.

Vagyis ételeinket, főleg az édességeket máris gyógyszerként: élénkítő, hangulatjavító szerként használjuk-az összes kellemetlen következménnyel együtt.

A szórakozásból fogyasztott ételek veszélyesebbek mint a drogok. Hamarabb belehalunk. Megmagyarázzam ezt a kijelentést? Magyarországon 2012-ben, a kábítószerek halálos áldozatainak száma 64. Az elhízásé és a cukorbetegségé 50 740!

Mi a különbség egy cukros péksütemény és egy lövésnyi heroin között? Az adagolás.

Mindkét szer természetes ópiumszármazékokat lő az agyunkba, és ugyanazt a területet ingerli, örömérzetet keltő vegyületeket szabadít fel. Vágyat és függőséget kelt, hiszen jó. A jó érzéseket pedig szeretnénk újra és újra átélni. Krónikus mértékben fogyasztjuk újra meg újra, a minta önmagát gerjeszti, egyre nagyobb mértékben kell káros ételeket fogyasszunk ahhoz, hogy a vágyott hatást elérjük, szorongásunkat, depressziónkat enyhítsük – hogy aztán utóhatásként ugyanezeket tapasztaljuk meg ismét.

Egészségünk és jövőnk – és a gyermekeinké – itt, a jelenben dől el. Ha most változtatunk, a jövőben következményei lesznek. A magas cukor – és szénhidráttartalmú étel megváltoztatja az agy aktuális összetételét. Kisebb mértékben fordulnak elő a jó kedélyállapotot okozó ingerület-közvetítő anyagok, viszont hatalmas lesz a túlevésre ösztönző hormon mennyisége. Laboratóriumi kísérletek során megfigyelhető, hogy minél több cukrot eszünk, agyunk annál jobban sóvárog utána. Minden falat értéktelen csokiszelettel, mesterséges élelmiszerrel egyre inkább elvesztjük az uralmat az elhízásért felelős agyi hormonok felett. És ez ellen, a saját agyunk ellen harcolni nagyon nehéz. Szinte a legnehezebb. Ne akarjuk hát erre kárhoztatni magunkat, mikor van megoldás.

A megoldás pedig nem az, hogy lemondjunk az édességekről. Amikor elkezdtünk ezzel a témával foglalkozni, sokszor azt a tanácsot kaptuk, hogy a cukrot, édességet, nassolást ki kell iktatni az életből. Csak így szüntethetjük meg az ördögi kört, állíthatjuk vissza agyunkat és szervezetünket a természetes, egészséges működésre.

Ez mindannyiunk nagy megkönnyebbülésére nem igaz.

Nem kell választanunk az egészséges és a finom ételek között, csupán egy olyan változást kell végrehajtanunk, mintha meghekkelnénk az életünket és az agyunkat.