Napi 37 gramm eper

/, Termék összetevők/Napi 37 gramm eper

Napi 37 gramm eper

Az egyik leggyakrabban hozzám intézett kérdés a gyümölcsökre vonatkozik. Fogyaszthatóak-e dietában, cukorbetegségben, milyen mennyiségben…ebben a témában is sok a félinformáció, és az áltudományos félelemkeltés.

Az epret eddig is nyugodt szívvel ajánlottam, most azonban hírt kaptam egy új kutatási eredményről, amelyben egyenesen fel vagyunk szólítva napi 37 db eper fogyasztására. Lefordítottam a cikket, mert szeretem az epret, és a kutatásokat.

Miért pont az eper?
A Salk Institute for Biological Studies legújabb kutatásai szerint kiemelten jó hatású a cukorbetegség és a metabolikus szindróma szövődményeinek javításában, mint például a veseproblémák, a látás romlása, és különböző idegi zavarok.
A kedvező tulajdonságokért a fisetin a felelős, egy aránylag ritka flavonoid, azaz egy olyan növényi színezőanyag, mely antioxidánsként, gyulladáscsökkentőként is hat. Megtalálható egyébként még az almában és a paradicsomban is.
Cukorbeteg egereken végzett kíserletek nagy javulást mutattak az egerek veseproblémáiban és a memóriazavaron. A cukorbetegségben szenvedő, magas vércukorszintű egereken jól lehet modellezni az egyes típusú diabetesz kezelését, mert pontosan olyan szövődmények, tüneteik vannak, mint a humánoknak. ( Személy szerint ellenzem az állatkísérleteket, de a gyógyításra vonatkozóknak legalább látom értelmét, míg a húszezredik kozmetikai szer esetében maximálisan felesleges és etikátlan.)
A fisetin nem redukálja a vércukorszintet, de csökkenti a magas vérnyomást, és a vesék káros megnagyobbodását is megállítja. A vizeletben megjelenő magas fehérjetartalom, amely a vesék betegségére és gyulladásra utal, jelentősen csökken a fisetin hatására, valószínűleg az antioxidáns jellemzőknek köszönhetően.
A diabetikus retinopátia, azaz a retina károsodása a magas vércukorszintnek köszönhetően, mely akár vakságot is okozhat, nagyban visszafejlődik.
A neuropátia az egyik legsúlyosabb szövődmény a cukorbetegségben. A végtagokban csökken az érzékenység, ez a bőr vékonyodásával együtt vezet a nehezen gyógyuló fekélyek kialakulásához. A fisetin már napi 37 db eper elfogyasztásával segített ezeken a tüneteken.
Miért pont 37 darab?

A kísérletek szerint a fisetin felszívódása ekkor volt a legoptimálisabb.
“Ez egy nagyon izgalmas felfedezés”- nyilatkozta Dr. Donna Weihofen, a Wisconsini Egyetemi Kórház senior táplálkozási szakértője.
“Ez a napi 37 szem eper nem fogja meggyógyítani a cukorbetegséget, de a kutatás vezethet minket abba az irányba, hogy a fisetin koncentrált formájában jelenthet egy olyan gyógyhatású készítményt, mely gyógyítja a cukorbetegség szövődményeit.
Sok száz flavonoidot ismerünk már, mint például a vörösszőlőben és az áfonyában találhatóakat. Sokat még csak most tanulmányozunk, hogy megtapasztaljuk, mire képesek és hogyan működnek.”
A Salk Intézet neurobiológiai laborja így tovább folytatta a fisetinnel kapcsolatos kísérleteket.
Olyan hatásait is megtalálták ennek a flavonoidnak, amelyek nem a diabétesszel vannak összefüggésben, de nem kevésbé hasznosak. Az egereknél csökkent a szorongás szintje,és visszatért az életükbe az egészséges aktivitás.
(A teljes cikk PLoS ONE kutatási szakkiadványban található)
Én maximálisan meg vagyok győződve a vákuumporlasztott gyümölcsporok, mint koncentrált, nem hőkezelt flavonoidforrások jó hatásáról, de most egy olyan receptet készítettem, mely teljesen érintetlenül tartalmazza a napi 37 db eprünket.

Epres chia puding 
A chia magról már többször írtam, nagy fehérjetartalmával minden diétába beleillik. Este egy tálka növényi tejbe dobjunk két evőkanál chia magot, és egy evőkanál eritritet. Az eper felét felaprítva dobjuk mellé, és tegyük hűtőbe, a másik felét reggel szórjuk a chia pudingunk tetejére.

Írta |2018-04-09T17:46:51+00:00október 27th, 2015|Életmód, Termék összetevők|Nincs hozzászólás

A szerzőről:

Nemzetközi diplomás táplálkozási szakember, cukoranyagcsere betegségei szakiránnyal. Három nyelven olvas napi sajtót a szakirodalomból és kutatási szaklapokból. A jövőben behatóbban akar foglalkozni a molekuláris neurobiológiával. Erre épül a Vezetett Átállási Programja (VÁP) is, amelynek résztvevői szenvedés nélkül szokhatnak le a cukorról. Blogjában hiánypótló információkat publikál a táplálkozástudomány aktuális eredményeiről. Nemzetközi megkereséseket jegyző termékfejlesztő, és (mint minden őrült tudós), gyakran saját magát használja kísérleti tesztalanynak.

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..