Ezzel a kétségbeesett kérdéssel szoktak hozzám fordulni a Crohn betegek, amikor táplálkozási tervért keresnek fel. Valóban, tapasztalataim szerint ez az egyik legnehezebben kezelhető, legtöbb szövődménnyel és a legkomolyabb diétával járó betegség.

 

Nem ajánlottak a hüvelyesek, a nagy rosttartalmú ételek, a nyers zöldségek, gyümölcsök, a kávé, a fűszerek, a glutén, a laktóz…

Mi a Crohn betegség?

A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos elváltozása. Általában a fiataloknál diagnosztizálják, de nem ritka gyermekeknél és idős korban sem. Az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbél a leginkább gyulladás alatt álló terület.
Mindenkinek, aki Heliobacter bélbaktériummal, gyomorfekéllyel vagy irritábilis bél-szindrómával keres fel, javasolom hogy nagyon figyeljen oda a diétájára és vegye komolyan, mert ezek az emésztőszervi panaszok kezeletlenül vezethetnek Crohn betegséghez.
A Crohn betegeknek nagyon nehéz tanácsot adni általánosságban, mert mindenkinél más a gyulladás foka, és a társbetegségek.
Ilyenkor tavasszal a friss zöldlevelűeket érdemes kihasználni, azonban a spenót és a sóska csak nagyon óvatosan fogyasztható oxalát tartalma miatt. Jó viszont a spárga, rukkola, mángold, fejes saláta, jégsaláta.
Ezekből főzhetünk zsenge zöldfőzeléleket, magukban vagy vegyesen. Mellé krumpli vagy rizs lehet köretnek, puhára és minél kisebb térfogatúra főzve.
Például egy finom rizskása.

Rizskása recept

Éjszakára áztassunk be 10 dkg rizst. Másnap ugyanennyi rizspelyhet adjunk hozzá és főzzük meg. Ha édesen szeretnénk, tegyünk a főzővízbe egy kiskanál szteviát.

A vákumszárított, porlasztott gyümölcsporok nem ingerlik az emésztőrendszert, így nyugodtan lehet egy-két evőkanállal adni a rizskásához.
Még finomabb ha rizstejben főzzük. Tovább lehet kísérletezni mandulatejjel, kókusztejjel, tejsavóval, vagy akár gyümölcslevekkel.