-Rendben, Ildi néni, akkor megyünk vasárnap. Hozzak valamit?
– Hát valami édességet, Zsuzsikám, tudod nekem már nem megy olyan sokat sütni, ebben a melegben, meg ugye jönnek a Józsikáék is..

-Milyenre tetszett gondolni, mondjuk mindenképpen cukormentes, meg van most egy új receptem is, egészségesebb változat…
-………. – elgyötört csönd a vonal másik végén. Észbekapok.
-Almás pite jó lesz, Ildi néni?
-Jaj na látod bogaram, az nagyon jó lesz, mindenki szereti!- szinte hallom a mázsás súlyt legördülni Ildi néni kedves öreg válláról.
Érthető a személyemet illető két lépésnyi távolság, tudniillik én voltam az, aki egy egész szobányi rokont lesokkolt karácsonykor a mangós chia pudinggal. Még azon túltették magukat, hogy semmibe sem teszek tojást, ezt a rettentő nevű xilit-eritrit bandát már megszokták, mert nem tudják tagadni hogy édes.
De sose felejtem el azokat az arcokat, szegények, ahogy kanalazták a szerintük undi kis piszkokkal teli nyúlós valamit…
Én megértem ha valaki nem olyan mint én, meglehetősen tudom is tolerálni. Főleg ha cuki kis idősek. Vagy fiatalok, mert a kisgyerekek is nagyon tudnak ám gyanakodni. Cukorral és fehérliszttel viszont akkor sem sütök nekik sem, soha, senkinek.
Almás süti belülről
Nem volt könnyű megtalálni azt a csalós desszertet, ami pont olyan mint egy almáspite, pont olyan az íze, semmi rám jellemző eltévelyedés nincs benne, mint mondjuk a kardamom, vagy a csili, na de hagyjuk is ezt. Szóval almáspitének kinéző valami,
amiben nincs liszt, tehát gluténmentes,
nincs cukor, sem mesterséges édesítőszer,
ropogós, megkaramellizálódott marcipándarabkái is cukormentesek.
Azonkívül öt perc összekeverni, félóra a sütőben, aztán irány a nagyi.
1 pohár joghurt
2 pohár cirokliszt
5 evőkanál kókuszolaj
0,5 pohár xilit
1 csomag sütőpor
3 közepes alma
10 dkg cukormentes marcipán
Először keverjük össze a száraz, majd a nedves összetevőket, és nyomkodjuk bele egy olajozott-lisztezett tepsibe, de lehet recés piteforma is, vagy bármilyen legalább 3 cm magasságú sütőedény.
Hangsúlyos a nyomkodás, mert akkor jó az állaga, ha kicsit nehezen terül, a sarkok felé nekünk kell eligazgatni. Nem egy öntős tészta.
Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a tetejére dobáljuk rá a marcipánt kis csipetekben. ( A cukormentes marcipán nagyon könnyen elkészíthető, kérdezzétek csak a workshoposaimat! )
Mehet a sütőbe, 180 fokon légkeverésen nagyjából félóra. A tűpróba is jó, de a szélein is szépen látszik ahogy megpirul és elválik a tepsitől.
Zamatos almáspite, senki meg nem mondaná hogy csaltam. Ha elmondjátok az Ildi néninek, én tagadok.