A gluténmentes étkezés egyik fő problémája a süteménysütés, és a paleo lisztek nem segítenek éppen a helyzeten. Vagy túl zsírosak, vagy erős mellékízük van, vagy cipőtalp állagot kapunk.

A hajdinából őrölt liszt viszont egy álom: gluténmentes, nincs benne zsír, van viszont fehérje, rost és ásványi anyagok. Mivel a keserűfű-félék családjába tartozik, segít az emésztésben és rendben tartja a koleszterinszintet.
Már persze ha sokat eszünk belőle. Merthogy van egy jellegzetes mellékíze, én szeretem, de sokakat üldözni lehet vele. A lisztje viszont olyan semleges, hogy észre sem lehet venni, ha például lazítunk vele egy süteménykeveréket.
egy pohár apróra őrölt mandula (kávédarálóval)
egy pohár teljes kiőrlésű hajdinaliszt
egy csomag sütőpor
negyed pohár xilit vagy eritrit
5 evőkanál kókuszolaj
Tökéletes állag-semmi cipőtalp!
Összekeverjük először a száraz, aztán a nedves összetevőket, aztán kiolajozott muffinformában kisütjük 180 fokon légkeveresen. Körülbelül negyed óra.
Más trükköt nem tudok elmondani. Ilyen egyszerű, tökéletes állagú, variálható. Most mandulatejszínhez citromport es egy pár epret kevertem, a muffin tetejére halmoztam, arra meg egész epreket. Egy darab 90 Kcal, főként fehérje és értékes zsírok, rostok.
A citrompor vákuumszárítással készül, hő-és vegyi hatás nélkül a gyümölcsből. Minden értékes anyag benne marad, és iszonyú praktikusan használható mondjuk krémekhez,habokhoz, mert nem teszi tönkre az állagukat a víztartalmával. Van hogy csak rászórom a muffin tetejére, míg még meleg.