Gyakori kérdések

Rengeteg kérdést kaptunk már a cukormentes étkezéssel kapcsolatban. Legtöbbet az alapanyagokról kérdeztek az érdeklődők. Ezért ezt a gyűjteményt most ezzel a kérdéskörrel kezdjük és időnként frissítjük.

Ha nem találnád meg a Számodra kielégítő választ, akkor használd a keresőnket (itt jobbra van), vagy küldj nekünk üzenetet a Kapcsolat oldalon.

Cukorbetegek is ehetik a termékeiteket?

A xilitol 0 % cukrot tartalmaz, nem szükséges inzulin a lebontásához. Ezért mindenféle cukormegvonásos diétában alkalmazható. A cukorbetegeknek szénhidrát tartalomként kell számolniuk.

Mitől édes, ha nem cukor?

Ez talán a leggyakrabban feltett gyakori kérdés.
A xilitol (nyírfacukor) egy kellemes, édes ízű, természetes forrásból előállított anyag, melyet ezen tulajdonsága miatt cukor helyettesítésére használhatunk.

Mért nem hízlal?

A xilitol két okból sem tartozik a hizlaló ételek kategóriájába: kalóriatartalma sokkal alacsonyabb a cukorénál, valamint a glikémiás indexe is alacsony Ezt azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, hosszabb ideig biztosít energiát a szervezetnek. Nincs szükség inzulinra a lebontásához, ezáltal nem borítja fe la cukoregyensúlyt. Fogyasztását nem követi hamarosan ismételt éhségérzet.

A xilitol olyan, mint a répacukor?

Egyáltalán nem. Két teljesen különböző anyagról, vegyületről van szó. A xilitol azért kapta a nyírfacukor nevet, mert kezdetben nyírfakéregből állították elő, és mert alkalmas édesítésre.

Miért eltérő színűek a CukorLabor cukorkák?

A mi cukorkáink xilitolból készülnek, amihez gyümölcsöket, gyógynövényeket adunk. Áfonya, vörösszőlőmag, homoktövis, búzafú, citrom alkotja az alapot. Mivel természetes anyagokkal dolgozunk, nem mesterséges színezékkel, előfordulhat, hogy egyik alkalommal sötétebb lesz a cukorka, máskor pedig világosabb.

Miért pont 42g 1 doboz cukorka?

Ez a beltartalmi érték miatt alakult így: 100 Kcal energiatartalmú adagot akartunk készíteni. Ez még egy szigorú diétába is belefér, és a vitamintartalom is megfelelően érvényesül.

Terhesek is fogyaszthatják?

Semmilyen olyan anyagot nem tartalmaz,amely káros lenne az egészségre.Sőt, a gyermekvárás speciális kívánalmainak is megfelel: segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget, kontrollálni a túlsúlyt, gondoskodik a vitaminpótlásról és a megemelkedett vitaminszükségletről. Nem rontja a fogakat, amely szintén fontos szempont a várandósságnál. Az általuk kiválasztott gyümölcsök, hatóanyagok nem allergia-kiváltóak, sőt a legtöbbje szerepel az allergia elleni készítményekben.

Naponta hány darabot kell enni a hatásért? Lehet túladagolni?

Három-négy szem cukorka/ egy nyalóka tartalmazza az INBÉ/RDA által ajánlott napi beviteli szintet. Nem lehet túladagolni, főként mivel ezek a gyümölcsök, fűszerek mindennapos étkezésben is használatosak.

Miért jó ezt ennem cukor helyett?

A finomított fehér cukrot ki kell iktatni az étrendből számos rossz tulajdonsága, valamint a civilizációs betegségekkel összefüggő hatása miatt – az édes ízről azonban nem kell lemondani, csak egy egészségesebb alternatívát kell keresni. A mesterséges édesítőszerek szintén rossz hatással vannak a szervezetre. A stevia mellett a xilitol, eritritol olyan helyettesítők, mellyel óvhatjuk magunk és családunk egészségét.

Miért jó ezt ennem vitamin helyett?

Semmiképpen nem gyümölcs, zöldség vagy vitamin helyett ajánljuk. A cukorkáink egy egészséges alternatívát jelentenek a nassolnivalók között.

Igaz, hogy hasmenést okoz?

A xilitol első fogyasztásakor valóban okozhat irritációt és ezáltal hasmenést az arra érzékenyeknél. Ezért bizonytalanság esetén érdemes egy evőkanálnyi mennyiséggel kezdeni a hozzászokást. Tapasztalataink szerint ez általában sütemény sütésekor, nagy adagba alkalmazva fordul elő, valamint meleg italokban feloldva. Cukorkáinkban gyümölcsökkel, fűszerekkel kombinálva a xilitol töménysége oldódik.

A gyermekem még soha nem kapott cukrot, ezt eheti?

Amennyiben szilárd táplálékot fogyaszt már, és semmiféle nyelési nehézsége nincsen fogyaszthatja a cukorkát. Mivel nem tartalmaz cukrot, így nem károsítja a kicsik fogazatát. Nem fognak cukorfüggővé válni, hiszen a szervezet nem cukorként érzékeli. A vitamintartalom abszolút természetes, és ilyen formában szívesen megeszik a gyerekek.