Ördögnyelv kutyatejjel. Vagy tápiókapuding glükomannánnal. Egyre jobb. Egy fogyókúrázó csak ilyet akar hallani. Vagy egy étkezésben ultrakonzervatív férj.

A tápiókáról már lelkesedtem többször, hogy gluténmentes, proteinben gazdag. Ha ehhez még rostokat is adunk az ördögnyelvvel azaz a glükomannánnal, szuper finom fogyókúrás édességet kapunk.
Miért is?
Az ördögnyelv azaz Amorphophallus konjac, egy Ázsiában őshonos növény, ami olyan vicces nevekre is hallgat, mint a konnyaku- ebből lett a konjak gyökér és a konyakliszt vagy az elefánttalp. Legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán, ami egy vízben oldódó rost, melyből lisztet őrölnek.
A közismerten nagyon szigorú EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal a klinikai vizsgálatok után bizonyítottnak látja a glükomannán alábbiakban felsorolt egészségre gyakorolt hatását :
Molekulája saját tömegénél akár 300-szor több vizet képes megkötni
kalóriatartalma szinte nincs, szénhidrát és zsírmentes, ebből következik hogy GI indexe is alacsony
A konjac lisztben található glükomannán nincs hidrolizálva, az emésztőenzimek és az emésztőszervek így nem tudnak kalóriát előállítani belőle
a vízben oldódó növényi rostok magyon jó hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják és megkönnyítik a fel nem használt szenhidrát és cukor kiürülését.
Mivel ilyen ügyes a folyadékok megkötésében, szuperül lehet vele zselésíteni. Mindent. Mártásokat, krémleveseket, pudingokat, tortakrémeket. Lekvárt, gyümölcszselét vegánoknak. Alapként 4-5 grammot adjunk 500-600 ml folyadékhoz.
(Nagyon fontos hogy a glükomannánt és a lisztjét nem szabad szárazon fogyasztani, mert fulladást okozhat.)

Glükomannán puding
Fél liter házitejhez ( vagy rizs-, mandula-vagy zabtejhez) adjunk 3 evőkanál tápiókagyöngyöt, és tegyük félre egy fél órára hogy a szemek megpuhuljanak. Ezután adjunk hozzá 4 gramm glükomannánt/konjaklisztet/ördögnyelvet, és három evőkanál eritritet.
Lassú tűzön forraljuk fel, ezalatt be is sűrűsödik. Akkor jó, ha a tápiókaszemek belseje átlátszóvá válik.
Tettem rá egy fokföldi ibolyát, szoktam használni mindenhez, mert ehető.
Megesszük, és mindent amit előtte ettünk, hosszú felszívódásúvá tesz. Rostjai felszívják a vizet, kitöltik a gyomrot. Szóval még kis bűnözéseinket is kiegyensúlyozhatjuk vele.