Az aquafaba csodája

//Az aquafaba csodája

Az aquafaba csodája

Nem vitatható az a megállapítás, hogy akik szeretnek új dolgokat kipróbálni, azok nyitottak. Akik nyitottak, azok keresik az új megoldásokat, kísérleteznek. Talán ezért lehet szinte az összes sütemény cukormentes és vegán verzióját megtalálni a neten.
Meringue girls, jön a konkurrencia!
Meringue girls, jön a konkurrencia!
A tejtermékek könnyen kiválthatóak, a cukor abszolút helyettesíthető, a tojássárgája helyett régóta ott a banán, a lenmag, a chia mag. A vegán cukrászművészet mindent birtokba vett, egy kivétellel: a tojásfehérje eddig tabu volt. A habcsók, a madártej, a pavlova és a macaron gúnyosan trónolt a cukrászdák polcain, öltögetett nyelvet a számtalan gyönyörű gasztroblogon. Idáig.
Mert kérem megtörtént az áttörés.

2014-ben Joël Roessel francia tenor, közismert vegán,kísérletezés közben rátalált a Szent Grálra, amely nem más mint a csicseriborsó konzerv leve. Kísérleteit folytatta stabilizátorok hozzáadásával, mint a guargumi és a citromlé, míg egy hihetetlen tojásfehérje helyettesítőt kapott. Az eredménytől inspirálódva- ilyen ez a vegán közösség, kérem szépen- Goose Wohlt amerikai szoftvertervező nem hagyta sokáig parlagon heverni a témát, gyorsan cukrot adott hozzá és megsütötte. Logikus, én se bírtam volna ki
Ezen aztán úgy felbátorodott, hogy ki is talált ennek az újszerűen használható anyagnak egy nevet: aquafaba, azaz víz a babokból. Rögtön fel is csapott egy fb csoportot, ahol hasonló amatőr boszorkánykonyha tulajok és vegán versenyzők megosztják egymással nem csak a sikereket, de a kudarcokat is. Az sokkal viccesebb, és legalább nekem nem kerül annyi csicseriborsóba.
A habcsók sokáig őrizte elegáns kis helyét a gasztro elefántcsonttorony tetején. (Jól el is lehet képzelni, ahogy üldögél egy kastélyban egy kis sznob fehér habcsók.)
Sok kísérlet történt a reprodukálására, én is rendeltem már többfajtát aranyáron a tengerentúlról, hogy aztán ott üljenek a polcon, mert ennyiért ugyan ki nem dobom, akkor is ha totál kudarc. Ezek élelmiszergyárakban előállított, kémiai kísérleteken alapuló termékek, kár hogy nem működnek.
Az aquafaba viszont nem okoz csalódást, noha a pontos kémiai működési elve még nem tisztázott. ( ki akar velem fogadni hogy a fehérjéknek, főleg az albuminnak lesz szerepe a buliban? A jó kis növényi fehérjék jönnek fel mint Hosszú Katinka, sok évnyi elhanyagolás és lenézés után)
Ezért az aquafaba.com oldalon crowfunding gyűjtésben lehet segíteni, hogy kiderüljön a titok.
Mivel imádom a molekuláris biológiát, kíváncsian várom az eredményt. De szerintem nem fogok tétlenkedni, mert az egy dolog hogy a léből csinálok macaront, pavlovát, sült habot, nem sorolom továbbmennyimindent, de kérem ott marad a csicseriborsó. Amit eddig is kötelezővé tettem minden fogyózónak,cukorbetegnek,vegánnak.

Írta |2018-04-09T17:46:51+00:00július 12th, 2015|Egyéb|2 hozzászólás

A szerzőről:

Nemzetközi diplomás táplálkozási szakember, cukoranyagcsere betegségei szakiránnyal. Három nyelven olvas napi sajtót a szakirodalomból és kutatási szaklapokból. A jövőben behatóbban akar foglalkozni a molekuláris neurobiológiával. Erre épül a Vezetett Átállási Programja (VÁP) is, amelynek résztvevői szenvedés nélkül szokhatnak le a cukorról. Blogjában hiánypótló információkat publikál a táplálkozástudomány aktuális eredményeiről. Nemzetközi megkereséseket jegyző termékfejlesztő, és (mint minden őrült tudós), gyakran saját magát használja kísérleti tesztalanynak.

2 hozzászólás

 1. Szzzs 2018-06-05 at 18:27 - Reply

  Szia! Az albumint nem egészen értem, milyen összefüggésben említed. Az a tojás fehérjében van benne ismereteim szerint. Jelen lenne az aquafababan is? Ez gondolom, egy pont arra reagáló tojás allergiásnak tiltó listára tenné ezt az élelmiszert is.. Megkoszonom, ha tisztazod, talán félre értettem valamit. 🙂

  • Zsuzsa 2018-06-05 at 22:06 - Reply

   Szia!
   Az albumin a fehérjék egyik fajtája, megtalálható csakúgy a húsban, mint a tojásban és a hüvelyesekben. Szervezetünk is előállít.
   Az a tapasztalat hogy a hüvelyesek-így az aquafaba- fogyasztható tojás allergiások számára. Amennyiben viszont enzimhiány vagy immunhiány okozta fehérjebontási zavarról van szó, az más kérdés.
   Üdv
   Zsuzsa

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..