Nem vitatható az a megállapítás, hogy akik szeretnek új dolgokat kipróbálni, azok nyitottak. Akik nyitottak, azok keresik az új megoldásokat, kísérleteznek. Talán ezért lehet szinte az összes sütemény cukormentes és vegán verzióját megtalálni a neten.
Meringue girls, jön a konkurrencia!
Meringue girls, jön a konkurrencia!
A tejtermékek könnyen kiválthatóak, a cukor abszolút helyettesíthető, a tojássárgája helyett régóta ott a banán, a lenmag, a chia mag. A vegán cukrászművészet mindent birtokba vett, egy kivétellel: a tojásfehérje eddig tabu volt. A habcsók, a madártej, a pavlova és a macaron gúnyosan trónolt a cukrászdák polcain, öltögetett nyelvet a számtalan gyönyörű gasztroblogon. Idáig.
Mert kérem megtörtént az áttörés.

2014-ben Joël Roessel francia tenor, közismert vegán,kísérletezés közben rátalált a Szent Grálra, amely nem más mint a csicseriborsó konzerv leve. Kísérleteit folytatta stabilizátorok hozzáadásával, mint a guargumi és a citromlé, míg egy hihetetlen tojásfehérje helyettesítőt kapott. Az eredménytől inspirálódva- ilyen ez a vegán közösség, kérem szépen- Goose Wohlt amerikai szoftvertervező nem hagyta sokáig parlagon heverni a témát, gyorsan cukrot adott hozzá és megsütötte. Logikus, én se bírtam volna ki
Ezen aztán úgy felbátorodott, hogy ki is talált ennek az újszerűen használható anyagnak egy nevet: aquafaba, azaz víz a babokból. Rögtön fel is csapott egy fb csoportot, ahol hasonló amatőr boszorkánykonyha tulajok és vegán versenyzők megosztják egymással nem csak a sikereket, de a kudarcokat is. Az sokkal viccesebb, és legalább nekem nem kerül annyi csicseriborsóba.
A habcsók sokáig őrizte elegáns kis helyét a gasztro elefántcsonttorony tetején. (Jól el is lehet képzelni, ahogy üldögél egy kastélyban egy kis sznob fehér habcsók.)
Sok kísérlet történt a reprodukálására, én is rendeltem már többfajtát aranyáron a tengerentúlról, hogy aztán ott üljenek a polcon, mert ennyiért ugyan ki nem dobom, akkor is ha totál kudarc. Ezek élelmiszergyárakban előállított, kémiai kísérleteken alapuló termékek, kár hogy nem működnek.
Az aquafaba viszont nem okoz csalódást, noha a pontos kémiai működési elve még nem tisztázott. ( ki akar velem fogadni hogy a fehérjéknek, főleg az albuminnak lesz szerepe a buliban? A jó kis növényi fehérjék jönnek fel mint Hosszú Katinka, sok évnyi elhanyagolás és lenézés után)
Ezért az aquafaba.com oldalon crowfunding gyűjtésben lehet segíteni, hogy kiderüljön a titok.
Mivel imádom a molekuláris biológiát, kíváncsian várom az eredményt. De szerintem nem fogok tétlenkedni, mert az egy dolog hogy a léből csinálok macaront, pavlovát, sült habot, nem sorolom továbbmennyimindent, de kérem ott marad a csicseriborsó. Amit eddig is kötelezővé tettem minden fogyózónak,cukorbetegnek,vegánnak.