Jégkrém recept házilag

//Jégkrém recept házilag

Jégkrém recept házilag

A boltban kapható jégkrémek három fő alkotóanyagból állnak: cukor, transzzsírok és különféle mesterséges színezékek és aromák.
A cukron kívül a másik nagy élelmiszeripari mumus a transzzsírok csoportja. Stabilizáló tulajdonsága és olcsósága miatt használják a gyártásban, azonban olyan rossz hatással van az emberi szervezetre, hogy még hazánkban is korlátozták az élelmiszerenkénti előfordulását. Lerakódik az erekben, kemény műanyagként tömi el az artériákat, és nagyon nehezen ürül ki.
Ezeken az adalékokon és némi vízen kívül csak tömegnövelőket, mesterséges aromákat és színeket találunk a jégkrémben.
A vanília ízt a vanilinnel érik el, melynek aromáját a papírgyártás melléktermékéből állítják elő, ám nem ez a legnagyobb bűne. Az etil-vanilin olyan ízfokozóként működik, mely a cukorral együtt gyorsan emeli a vércukorszintet, és függőséget okoz.

Valódi gyümölcs? Nem valószínű!

Az eper és málna aroma fűrészporból készül,a piros azaz kármin színezék előállítására használt cochineal névre hallgató összetevőket a bíbortetű bogarakból nyerik, nem túl etikus eljárás eredmenyeképpen. Ezáltal egy ártatlannak kinéző gyümölcsös jégkrémrúd már nem is vegetáriánus vagy vegán.
A mesterséges színezékekről régóta tudni hogy figyelemzavart, hiperaktivitást okoznak. Amerikában óriási az ADHD nevű idegi zavarral diagnosztizált gyerekek száma- de Magyarországon is nyolcvanezerre tehető. Képzeljük magunk elé-több stadionnyi gyerek. Minden osztályra jut egy.

Már hallom is, hogy ne károgjak, egy jégkrémtől nem lesz baja senkinek. Egytől nem. Csak aznap még evett egy gyümölcsjoghurtot, esetleg egy kis metróbeli sütit, ivott egy-két gyümölcslevet. Ha ezek nem natúr, cukormentes vagy otthon készített termékek voltak, akkor könnyen kiszámolható a kétmaréknyi kockacukorra rúgó glükóz, és a több grammnyi színezék és aroma. És ez csak egy nap volt… ( Amikor a táplálkozási tanácsadáson a címkék alapján kiszámoljuk ezeket, a szülők csak ülnek ledöbbenve, szóhoz sem jutnak.)

Amikor workshopot tartok, általános szokott lenni az elképedés, milyen egyszerű csokoládét, marcipánt készíteni. A jégkrém is egy öt perc alatt elkészíthető, két összetevőből is összerakható finomság, melyet csak az ipar és a kereskedelem, logisztika kívánalmai alakítottak át táplálkozástani Frankensteinné.
Tudom, hogy az üdítővel, cukorral ellentétben az otthon készült jégkrémet nem vihetjük magunkkal. Viszont vendégségbe, nagyszülőkhöz, zsúrokra elvihetjük a hozzávalókat, és egy óra alatt megfagyaszthatjuk a mélyhűtőben. Ha nincs jégkrémformánk,kiürült joghurtospohár, műanyag poharak,nagyobb szilikon muffinformák is működnek. Őzgerincformában szeletelhető jégkrémtortát is fagyaszthatunk.

Alapreceptek, melyeket végtelenül lehet variálni

Negyed liter tej,
125 ml joghurt,
egy marék gyümölcs felvágva vagy kicsit megtörve,
Két evőkanál eritrit porítva
125 ml joghurt
125 ml tejszín
Vákumporlasztott gyümölcspor, 1-2 kanál
Vagy kakaópor és csokidarabkák

 

Írta |2018-04-09T17:46:51+00:00május 27th, 2015|Egyéb|Nincs hozzászólás

A szerzőről:

Nemzetközi diplomás táplálkozási szakember, cukoranyagcsere betegségei szakiránnyal. Három nyelven olvas napi sajtót a szakirodalomból és kutatási szaklapokból. A jövőben behatóbban akar foglalkozni a molekuláris neurobiológiával. Erre épül a Vezetett Átállási Programja (VÁP) is, amelynek résztvevői szenvedés nélkül szokhatnak le a cukorról. Blogjában hiánypótló információkat publikál a táplálkozástudomány aktuális eredményeiről. Nemzetközi megkereséseket jegyző termékfejlesztő, és (mint minden őrült tudós), gyakran saját magát használja kísérleti tesztalanynak.

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..