Ma egy anyuka járt nálam, a kisfiánál enyhe ADHD tünetegyüttest diagnosztizáltak. Az orvosuk azt javasolta, mielőtt bármiféle komolyabb, idegrendszerre ható gyógyszert kipróbálnának, próbáljon változtatni a táplálkozáson, és konzultáljon egy erre szakosodott dietetikussal.
(Nem is tudom elmondani mennyire jó hogy vannak már ilyen orvosok is. Halleluja.)

Milyen betegség az ADHD?
Az ADHD szó egy angol rövidítése annak a tünetcsoportnak, mely az idegrendszer fejlődési zavara miatt alakul ki.
Jellemző tünetei a hiperaktivitás, a tartós figyelem és koncentráció hiánya, illetve az impulzivitás.
Az amerikai Center For Disease Control intézet által végzett kutatás szerint tizenegy iskoláskorú gyermek közül egy diagnosztizálható hiperaktivitás és figyelem-zavarral .
Magyarországi adatok szerint minden osztályra jut egy, így 70.000 körüli az érintettek száma.
A kutatások arra is rámutatnak, hogy a jelek gyakran már a gyermekek iskolába menetele előtt felismerhetőek. Számos szakértő szerint a négy éves kisgyermekek körülbelül negyven százalékának vannak nehézségei a koncentrációval, odafigyeléssel.
Minél hamarabb azonosítják- és kezelik- a problémát,annál jobbak lesznek a gyermek iskolai esélyei. Az évismétlők és tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolások nagy arányánál már kiskorban észlelhetőek voltak a hiperaktivitásra és koncentrációzavarra utaló jelek.
Az ADHD kezeletlenül az egész életen át végigkíséri a beteget.
Mint sok más idegrendszeri megbetegedésnél- mint az autizmus vagy a Parkinson kór- az étrend megváltoztatásával változások érhetők el az érintettek állapotában.
Első lépés: minden cukrot megvonunk.
Nagyon alapos felmérést készítünk a kisfiú étkezési szokásairól. Kiderítjük, mit, mikor miért nassol. Mi a kedvence, mit szeret. És eszerint alkotunk neki egy pótló étrendet, amelyben minden kedvence megmarad, csak egészségesebb formában.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy gyerekeknél- pláne egy idegrendszeri zavaros, hiperaktív gyereknél nem lehet felborítani az addigi életet, kialakult szokásokat, és megvonni a finom falatokat. Büntetésként fogja megélni, és utálni fogja az egészet.
Második lépés: minden tartósítószert és mesterséges színezéket kiiktatunk.
Ez már keményebb dió, alapos utánanézést, címketanulmányozást és szervezést igényel. De ezért vagyok én. És a jó hír az,mhogy ha egyszer lefektetjük az alapokat, ahhoz könnyű tartani magunkat, és csak akkor lesz új elemzésre szükség, ha új élelmiszer jelenik meg.
Harmadik lépés: a molekuláris biológia erre vonatkozó kutatásai szerint a hiperaktivitás nem betegség, hanem egy hiány-állapot.

A gyerekek nagyon sok cukros ételt esznek, ezért a szervezetükből gyorsan kiürül az a vitamin, ami a cukor feldolgozásához szükséges. Már ha egyáltalán volt elég. A B1 vitaminról van szó. Ezt tehát nagy adagban pótoljuk.
Egy 8-10 éves gyereknek akár 500 mg-os adag is adható, akár naponta többször is.
Arra még fontos odafigyelni, hogy amíg B1-et szed a gyermek, legalább kétszer annyi C-vitamint is kapjon, különben csak az étvágya nő, a viselkedése nem javul. A legjobb megoldás, ha a nagyobb dózis B1 mellé gyümölcsporokat is eszik minden második nap.
Negyedik lépés: a megfelelő mozgás megtalálása.

Sokan azt hiszik, hogy a teljesítménysportok valók a hiperaktív gyereknek, mint például a futás, úszás. Azonban ezek monoton, ismétlődő mozdulatsorra épülő tevékenységek, melyek nem mindig kötik le az ADHD gyerekek figyelmét, hiszen ők egyáltalán nem gyengébbek észbeli képességeiket tekintve. Sőt, sokszor előrébb járnak társaiknál, csak a koncentráció hiánya miatt nem tudnak kibontakozni.
Saját ezirányú tapasztalatom szerint a küzdősportok nagyon jó hatásúak, főleg a keleti rendszerűek, mint például a karate. Mivel ez nem szakterületem, itt inkább csak elmondom az én megfigyeléseimet, mert természetesen egy családnak több mindenben kell igazodnia egymáshoz amikor sportot választanak egy gyereknek.
Amikor ilyen gyerekekkel foglalkozom, mindig fájó szívvel gondolok vissza az osztálytársamra, Kornélra. Akkor még nem tudtuk, mi az az ADHD tünetcsoport, sok molekuláris tudományág még gyerekcipőben járt, így mi a kiemelt zenei osztály komoly fegyelmi keretei között azt hittük, Kornél simán hülye…