A gyermekláncfű vagy pitypang  a világ nagy részén vadon burján­zik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik ezt a bohókás kis sárga virágot.

Nagymamám nagy füvesasszony volt, sok olyasmit ettem kiskoromban, amiről fogalmam se volt micsoda. Néha gyanakodva szemléltem, de bíztam a Nagyiban.

A pitypang szörp és zselé is az ő receptje, kivéve hogy a cukrot xilitre cseréltem.

A gyógyászatban és az étkezésben is sok mindenre használható gyökere, szára, levele és virága egyaránt.

Lehet belőle levest főzni, salátát, főzeléket. Levele szendvicsek és saláták alapanyagául szolgál, de teát és főzeléket is készíthetünk belőle. Megszáríthatjuk teának, de frissen a legfinomabb. Káros mellékhatással nem rendelkezik, ezért terhes nők is fogyaszthatják.

Virágporára, azaz pollenjére viszont előfordulhat allergia. Ha még nem próbáltunk pitypangot enni-inni semmilyen formában, és allergiásak vagyunk pollenekre,minkább kis adaggal, egy-két kanál szörppel kezdjük az ismerkedést.

Csak olyan helyről szedjük, ahol a permetezés és a szennyeződés kizárható, valamint ne legyen népszerű kutyasétáltató hely.

Öblítsük le enyhe folyóvíz alatt, hogy a más növényi részeket, másfajta polleneket, valamint a megbúvó állatvilágot eltávolítsuk. (A szirmok között biztosan megbújik valami, amiről Gerald Durrell legalább egy negyedórát  tudott volna elragadtatottan mesélni.)

Segít

Segít

 

A szörp készítés nem igényel patikamérleget, így csak  adagokat írok a viszonyításhoz.

Egy adagnyi virágot 3 adagnyi hideg vízzel lassan felforraljuk.

Amikor a víz felforrt, levesszük és egy éjszakára letakarva állni hagyjuk a főzetet.
Másnap leszűrjük a levet, a virágokból is jól kinyomkodva a nedvességet.

A  virágléhez a kiinduló pitypangokkal megegyező adagnyi xilitet keverünk, és hozzáadjuk egy fél citrom levét.

Alacsony lángon főzve  elkezdjük besűríteni.

A cukoralkoholok felmelegítve olybá tűnnek mint a sima cukor, azonban teljesen eltérő kristályszerkezetük miatt sokkal keményebb állagú lesz a szirup, szörp, lekvár, mint a hagyományos módon. Ezért akkor hagyjuk abba, amikor még azt hinnénk, csak háromnegyedig kész. Ez nem hangzik túl egzaktnak, de hamar rá lehet érezni.

Tippek:

Ha megőrzünk egy pár fej pitypangszirmot kitépkedve, hozzáadhatjuk a kész sziruphoz, zseléhez, nagyon jól fog mutatni egy szép üvegben.

Ha a citromlé felét naranccsal helyettesítjük, egzotikusabb ízű lesz. Tehetünk még hozzá fahéjat, egypár egész szegfűszeget az első főzésnél.

Levendulával is bolondíthatjuk, akár egy kanálnyi virágzattal a főzéskor, akár az elkészült sziruphoz levendula olajat adva.

Ha jégkockaformában lefagyasztjuk, nagyon dekoratív lesz mindenféle italba dobálva.

Zselét is készíthetünk belőle; egy pohárnyi szörphöz adjunk egy tasak karragén tartalmú tortazselét, melegítsük fel, forraljuk egy percig, majd öntsük valamilyen kis formába. Nekem egy pohárnyi szörpből három nagyobb szilikon muffinforma telt meg.

Pitypang zselé

Íze engem leginkább a zöld teára és a kamillateára emlékeztet.

Desszertnek is nagyon finom, de tálalhatjuk grillételekhez, sült sajthoz.