Mindenmentes finom almatorta

/, Termék összetevők/Mindenmentes finom almatorta

Mindenmentes finom almatorta

-Rendben, Ildi néni, akkor megyünk vasárnap. Hozzak valamit?
– Hát valami édességet, Zsuzsikám, tudod nekem már nem megy olyan sokat sütni, ebben a melegben, meg ugye jönnek a Józsikáék is..

-Milyenre tetszett gondolni, mondjuk mindenképpen cukormentes, meg van most egy új receptem is, egészségesebb változat…
-………. – elgyötört csönd a vonal másik végén. Észbekapok.
-Almás pite jó lesz, Ildi néni?
-Jaj na látod bogaram, az nagyon jó lesz, mindenki szereti!- szinte hallom a mázsás súlyt legördülni Ildi néni kedves öreg válláról.
Érthető a személyemet illető két lépésnyi távolság, tudniillik én voltam az, aki egy egész szobányi rokont lesokkolt karácsonykor a mangós chia pudinggal. Még azon túltették magukat, hogy semmibe sem teszek tojást, ezt a rettentő nevű xilit-eritrit bandát már megszokták, mert nem tudják tagadni hogy édes.
De sose felejtem el azokat az arcokat, szegények, ahogy kanalazták a szerintük undi kis piszkokkal teli nyúlós valamit…
Én megértem ha valaki nem olyan mint én, meglehetősen tudom is tolerálni. Főleg ha cuki kis idősek. Vagy fiatalok, mert a kisgyerekek is nagyon tudnak ám gyanakodni. Cukorral és fehérliszttel viszont akkor sem sütök nekik sem, soha, senkinek.
Almás süti belülről
Nem volt könnyű megtalálni azt a csalós desszertet, ami pont olyan mint egy almáspite, pont olyan az íze, semmi rám jellemző eltévelyedés nincs benne, mint mondjuk a kardamom, vagy a csili, na de hagyjuk is ezt. Szóval almáspitének kinéző valami,
amiben nincs liszt, tehát gluténmentes,
nincs cukor, sem mesterséges édesítőszer,
ropogós, megkaramellizálódott marcipándarabkái is cukormentesek.
Azonkívül öt perc összekeverni, félóra a sütőben, aztán irány a nagyi.
1 pohár joghurt
2 pohár cirokliszt
5 evőkanál kókuszolaj
0,5 pohár xilit
1 csomag sütőpor
3 közepes alma
10 dkg cukormentes marcipán
Először keverjük össze a száraz, majd a nedves összetevőket, és nyomkodjuk bele egy olajozott-lisztezett tepsibe, de lehet recés piteforma is, vagy bármilyen legalább 3 cm magasságú sütőedény.
Hangsúlyos a nyomkodás, mert akkor jó az állaga, ha kicsit nehezen terül, a sarkok felé nekünk kell eligazgatni. Nem egy öntős tészta.
Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a tetejére dobáljuk rá a marcipánt kis csipetekben. ( A cukormentes marcipán nagyon könnyen elkészíthető, kérdezzétek csak a workshoposaimat! )
Mehet a sütőbe, 180 fokon légkeverésen nagyjából félóra. A tűpróba is jó, de a szélein is szépen látszik ahogy megpirul és elválik a tepsitől.
Zamatos almáspite, senki meg nem mondaná hogy csaltam. Ha elmondjátok az Ildi néninek, én tagadok.

By | 2016-01-22T00:06:58+00:00 december 5th, 2015|Receptek, Termék összetevők|0 Comments

About the Author:

Nemzetközi diplomás dietetikus, cukoranyagcsere betegségei szakiránnyal. 3 nyelven olvas napi sajtót a szakirodalomból és kutatási szaklapokból. A jövőben behatóbban akar foglalkozni a molekuláris neurobiológiával. Erre épül a Vezetett Átállási Programja (VÁP) is, amelynek résztvevői szenvedés nélkül szokhatnak le a cukorról. Blogjában hiánypótló információkat publikál a táplálkozástudomány aktuális eredményeiről. Havonta meghívott szakértőként szerepel az RTL Klub 8:08 - Minden reggel c. műsorában és heti rovata van az Érd FM 101.3 Napos oldal c. műsorában. Nemzetközi megkereséseket jegyző termékfejlesztő, és mint minden őrült tudós, gyakran saját magát használja kísérleti tesztalanynak.

Leave A Comment