Glükomannán puding- fogyasztó finomság

/, Termék összetevők/Glükomannán puding- fogyasztó finomság

Glükomannán puding- fogyasztó finomság

Ördögnyelv kutyatejjel. Vagy tápiókapuding glükomannánnal. Egyre jobb. Egy fogyókúrázó csak ilyet akar hallani. Vagy egy étkezésben ultrakonzervatív férj.

A tápiókáról már lelkesedtem többször, hogy gluténmentes, proteinben gazdag. Ha ehhez még rostokat is adunk az ördögnyelvvel azaz a glükomannánnal, szuper finom fogyókúrás édességet kapunk.
Miért is?
Az ördögnyelv azaz Amorphophallus konjac, egy Ázsiában őshonos növény, ami olyan vicces nevekre is hallgat, mint a konnyaku- ebből lett a konjak gyökér és a konyakliszt vagy az elefánttalp. Legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán, ami egy vízben oldódó rost, melyből lisztet őrölnek.
A közismerten nagyon szigorú EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal a klinikai vizsgálatok után bizonyítottnak látja a glükomannán alábbiakban felsorolt egészségre gyakorolt hatását :
Molekulája saját tömegénél akár 300-szor több vizet képes megkötni
kalóriatartalma szinte nincs, szénhidrát és zsírmentes, ebből következik hogy GI indexe is alacsony
A konjac lisztben található glükomannán nincs hidrolizálva, az emésztőenzimek és az emésztőszervek így nem tudnak kalóriát előállítani belőle
a vízben oldódó növényi rostok magyon jó hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják és megkönnyítik a fel nem használt szenhidrát és cukor kiürülését.
Mivel ilyen ügyes a folyadékok megkötésében, szuperül lehet vele zselésíteni. Mindent. Mártásokat, krémleveseket, pudingokat, tortakrémeket. Lekvárt, gyümölcszselét vegánoknak. Alapként 4-5 grammot adjunk 500-600 ml folyadékhoz.
(Nagyon fontos hogy a glükomannánt és a lisztjét nem szabad szárazon fogyasztani, mert fulladást okozhat.)

Glükomannán puding
Fél liter házitejhez ( vagy rizs-, mandula-vagy zabtejhez) adjunk 3 evőkanál tápiókagyöngyöt, és tegyük félre egy fél órára hogy a szemek megpuhuljanak. Ezután adjunk hozzá 4 gramm glükomannánt/konjaklisztet/ördögnyelvet, és három evőkanál eritritet.
Lassú tűzön forraljuk fel, ezalatt be is sűrűsödik. Akkor jó, ha a tápiókaszemek belseje átlátszóvá válik.
Tettem rá egy fokföldi ibolyát, szoktam használni mindenhez, mert ehető.
Megesszük, és mindent amit előtte ettünk, hosszú felszívódásúvá tesz. Rostjai felszívják a vizet, kitöltik a gyomrot. Szóval még kis bűnözéseinket is kiegyensúlyozhatjuk vele.

By | 2016-01-22T00:00:48+00:00 december 12th, 2015|Receptek, Termék összetevők|0 Comments

About the Author:

Nemzetközi diplomás dietetikus, cukoranyagcsere betegségei szakiránnyal. 3 nyelven olvas napi sajtót a szakirodalomból és kutatási szaklapokból. A jövőben behatóbban akar foglalkozni a molekuláris neurobiológiával. Erre épül a Vezetett Átállási Programja (VÁP) is, amelynek résztvevői szenvedés nélkül szokhatnak le a cukorról. Blogjában hiánypótló információkat publikál a táplálkozástudomány aktuális eredményeiről. Havonta meghívott szakértőként szerepel az RTL Klub 8:08 - Minden reggel c. műsorában és heti rovata van az Érd FM 101.3 Napos oldal c. műsorában. Nemzetközi megkereséseket jegyző termékfejlesztő, és mint minden őrült tudós, gyakran saját magát használja kísérleti tesztalanynak.

Leave A Comment