Az Organic Way projekt2018-04-09T17:46:48+00:00

image
Az ORGANIC WAY pályázatban 50 youth worker vett részt a következő partner szervezetektől : Zelsirdibas Misija Dzivibas Ediens -Lettország, Páratlan Ajándék Alapitvány Magyarországról, Društvo za dušo Szlovéniából, a Stichting Hare Krishna Kerkgenootschap Hollandiából, a spanyol Generacion Oom és a francia Lune de Pantin .

Ezek a szervezetek aktívak sokrétű ifjúsági munkában, érintik az egészségnevelés, az oktatás, a fiatalkori munkanélküliség és a szociális munka területeit.
A sok közös nevezőre alapozva gondoltuk úgy hogy kiépítünk egy networkot, erős kapcsolati halóval, hogy megosszuk és kicseréljük a mindannyiunknál jelenlévő tudást és megosszuk a tapasztalatainkat.
Van egy közös weboldalunk is, www.organicway.eu

PROJEKT Tevékenységek

A teljes projekt 13 hónapig tartott,2015 január 19-től 2016 február 20-ig. Három szemináriumi találkozónk volt az ifjúsági szakemberek bevonásával: Rigában, Budapesten és Rotterdamban. Mindig igyekeztünk kombinálni a területi munkát, a szabadidős tevékenységeket a tanulással. Részt vettünk közösségi kert kialakításában, organikus kertészetet tanultunk, jógáztunk. A szemináriumokon és workshopokon az ifjúsági munkához tartozó készségek fejlesztésén volt a hangsúly, és nagyon élveztük amikor mindenki megosztotta saját tapasztalatait, helyi megoldásait. Ezekből nagyon sokat tanultunk, nagyon innovatív megoldásokat kaptunk.
Sokan közülünk először kaptak képet az Europass CV-ről és a Youthpassról, a használatáról és az előnyeiről- valamint hogy hogyan kell kiállítani.
Menedzsmentről is sok tapasztalatcsere történt, mind saját projektjeinket, mind a pályázati projektet illetően. Foglalkoztunk a fundraising témájával az alapítványaink számára, országos és nemzetközi szinten.
Elmélyedtünk a disszemináció rejtelmeiben is, melyről a kicsit tapasztaltabb szervezetek tartottak nagyon hasznos interaktív workshopot.
Több prezentációnak volt témája a pályázatírás és az Erasmus plus kínálta többfajta program is, mert megállapodtunk hogy a pályázat befejezése után sem hagyjuk abba a közös munkát.

A partnertalálkozókon rengeteg fotót, videót készítettünk a tréningekről, az outdoor tevékenységekről és a helyi fiatalok visszajelzéseiről. Némelyiket már használjuk is mint oktatási anyagot.
A találkozókat a következő módon osztottuk fel:
– Lettországban – előkészítő esemény (transversal készségfejlesztés, outreach for youth),
- Magyarországon- praktikai fejlesztés esemény (Európai eszközök, outdoor aktivitások),
- Hollandiában – megszerzett tapasztalatok összegzése esemény (fundraising, entrepreneurship ötletek a fiatalság számára).

A projekt céljai
1) Egy platform létrehozása ahol az európai szervezetek hálója találkozni tud, olyan szervezeteké, melyek főleg az egészségnevelés, az ifjúsági munkanélküliség és a szociális vállalkozãsok területein aktívak
2) A projekt az ifjúsági munkanélküliség nagy és összetett problémahalmazából azt a részt vállalta fel direkten, amely az alternatíva felmutatãsával, a városi, urbánus paradigma felváltásával próbál utat mutatni. Úgy véljûk hogy a magabiztosság megteremtése mint készség nagyon fontos, ezt pedig kertészeti projekteken keresztûl könnyen és rövid idő ráfordításával el lehet érni. Az organikus szemléletmód pedig a fenntarthatóság szempontjából nagyon fontos.
3) A szociális vállakozókedv fejlesztése, a fiatalok bevonása egyre gyakrabban használatos megközelítése a fiatalkori munkaerő-probléma megoldãsának. A projekt ezen az úton haladt, érdekeltté téve, bevonva és lefoglalva őket az organikus termesztésbe, termék- előállításba, valamint annak felvázolãsába, hogy erre hogyan lehet egy üzleti tervet, vállakozãst alapozni, felépíteni.
4)A projekt erőteljesen felvállalta, hangsúlyozta és promótálta az egészséges és tudatos életmódot. Kezdve az organikus és fenntartható termeléstől az egészségnevelés fontosságáig. Modern világunkban ez egy fontos téma, nem véletlenül kiemelt és hivatalos ‘ Food Group” topikja az Eurõpai Parlamentnek. Célunk párhuzamosan halad az általuk felvázolt célkitűzésekkel, amihez mi is hozzájárulunk az összegyűjtött és felépített tudásbázissal lokálisan és globálisan.
5) A kulcskompetenciák és készségek fejlesztése és tökéletesítése a youth workerek számára. 
6) A vezetői készségek fejlesztése a jó gyakorlatok cseréjén keresztül, amely minőségjavulást és megemelkedett motiváciõs szintet fog eredményezni
7) Innovatív módszerek tanulása a célcsoporttal való munkához, melynek eredménye a jobb, attraktívabb programok, események szervezése a fiatal célcsoport és az önkéntesek számára, 
8) Tapasztalatok szerzése és gyakorlat az európai uniós projektek terén, mind a pályázatírás, mind a lebonyolítás terén, valamint a támogatásszerzés lokális,regionális és nemzetközi szinten
9) Két új non-profit szervezet létrehozása a nonformális csoportokbó Francia-és Spanyolországban.

A youth workerek találkozója után disszeminációs eseményeket tartottunk, ahogy az előkészítő szakaszban terveztük.
A projekt eredményeit, a prezentációkat, a különböző tréningeken és workshopokon tanultakat valamint a peer learning eredméneit mind bemutattuk, balamint promotáltuk az Erasmus+ program további lehetőségeit.
Ezekre az eseményekre meghívtuk a helyi stakeholdereket, tásalapítványokat, egyesületeket, iskolákat, klubokat valamint a média képviselőit.
A projekt hosszútávú hatását már lehet látni az újonnan formálódó networkok munkájában. A youth workerek több önbizalommal, tapasztalattal implementálják az újonnan tanultakat a helyi közösségekben, és hatásosabban tudják elérni a
Várakozást felülmúló eredmények?
Nagyon gyümölcsöző együttműködések alakultak ki a felek között. A Rigában és Budapesten tanult módszerek az egeszségnevelés terén kidolgozásra kerültek e-dokumentumok formájában, és beillesztődtek a helyi közösségek számára tartott oktatãsba mint szociális vállakozás az egészséges életmód terén.
Egy résztvevő, egy harminc év alatti youth worker az egyik partnertalálkozó alkalmával olyan jó kapcsolatot épített ki a partnerrel, hogy jelentkezett az Európai Önkéntesi programra a szervezethez, es tóbb hónapja remekül kooperálnak;
A spanyol résztvevő első élményei az Erasmus + programról olyan pozitívan alakultak hogy hazatérve azonnal regisztrált az ECASnál, jelentkezve mind fogadó mind küldő szervezetként, valamint pályázatokban is gondolkodik.
Néhány visszajelzés a résztvevőktől, a kérdőív alapján:
‘Nagyon élveztem az informatív és érdekességekkel teli workshopokat. Sokat tanultam a holisztikus organikus kertészetről. Az Erasmus + programokat is sokkal jobban átlátom már.”
‘Megtanultam hogyan művelték a földjeiket az őseink, hogyan használták például a pitypangot és más növényeket hogy egészséges, tápláló ételeket készítsenek belőle.”
‘Sokat tanultunk a partnerszervezetektől, például a cukormentes nyalóka készítését, valamint a szeminãriumok és projektek megszervezését. Sokkal jobban értem, hogyan működik az Erasmus+, és hogy a projekteket mire és hogyan lehet használni. Nagyon tetszett Nitya Rupa előadása őseink gazdálkodãsãról.”

‘Sokat tanultam az önkéntességről es a multikulturális környezetben végzett munkáról. Fejlődött a nyelvtudásom, a rendezvényszervezői képességem. Még talán többen is lehetnénk, Riga gyönyörű és az emberek kedvesek.”
‘Nagyon tetszettek a részletes projektleírások, a workshopok nagyon hasznosak voltak. Fogok írni róla a blogomban, és mások tudomására hozom. Tanultam projektmenedzsmentet, disszeminációs technikákat, konferenciaszervezést. Előre haladtam abban, hogyan valósítsuk meg az ötleteinket, hogyan dolgozzunk többnyelvű környezetben, hogyan szervezzünk hatékonyan.”
‘Nagyon érdekes és inspiráló volt, sok jövőbeli perspektívát adott. Az események érthetőek és lelkesítőek voltak. Megértettem az Erasmus+-t és hogy hogyan használjam a jövőben. Nagyon tetszett a csapat elhivatottsága is.”
‘Sokat tanultam az Erasmus+ról, a természetes, organikus módszerekről, valamint hogy hgyan lehet ebből üzletet csinálni. Nagyon várom a további együttműködést a megismert partnerekkel.”

Az Organic Way projekt az Európai Közösség finanszírozãsãból jött létre. A leírtak a szerzők véleményét tükrözik, és az Európai,Közösség nem tehető,felelőssé az itt elhangzott információkért.
Organic Way project was co-funded by Erasmus+ programme of the European Commission. This articles reflects the views only of the authors, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.